02.10.2020

Вентиляція в житлових будинках – 5 переваг

Типова вентиляція в житлових будинках – з природним припливом і витягами, встановленими в тих місцях, де повітря особливо важливо очищати від зайвої вологи, диму, сторонніх запахів, а саме – в кухні, санвузлах (окремих або спільних). Вентиляція в житлових будинках працює за принципом природного повітрообміну : всередину квартири повітря поступає крізь відкриті вікна, двері, клапани на вікнах, а виходить через вентиляційні грати, далі вгору через загальну вентиляційну шахту і йде в атмосферу через труби на даху. Так влаштований повітрообмін в типових багатоквартирних будинках – побудованих в радянські часи або в XXI столітті, але що відносяться до бюджетного класу. Але навіть загальна система вентиляції у будинках володіє перевагами.

Користь загальнобудинкової вентиляції

  1. Усунення запахів приготування їжі і диму на кухні.
  2. Очищення від пилу.
  3. Випар зайвої вологи з ванни.
  4. Усунення чадного газу і продуктів горіння побутового газу під час роботи плити.
  5. Безпечна робота газового котла або газової колонки.

Як результат, ми отримуємо постійну циркуляцію повітряних потоків, а разом з цим усунення будь-яких запахів, які виникають в процесі життєдіяльності людини, оптимальну вологість і температуру в усіх приміщеннях і як підсумок: здоровий мікроклімат і хороше самопочуття. 

Як перевірити – чи добре працює вентиляційна система

Час від часу слід перевіряти – чи немає проблем в роботі вентиляції в окремій квартирі. Для цього відкрийте вікно, щоб забезпечити тягу, і прикладете до грат шматочок паперу. Якщо лист прилипнув до вертикальної поверхні, значить, система функціонує добре, якщо папір не тримається, можливо, проблема в наступному: 

  • Пора почистити грати в квартирі від жиру, що накопичуються  на поверхні, пилу, бруду, міра забруднення оцінюється візуально.
  • Якщо після чищення проблема не вирішується, можливо, засмічений повітропровід. Потрібно звернутися до керівника будинком, викликати фахівців, які проведуть діагностику і очищення вентиляційної шахти .

Профілактичний огляд і обслуговування вентиляційних систем у багатоквартирних будинках слід проводити регулярно, адже ця послуга включена в рахунок за зміст будинку.

Цілком може бути, що стандартна природна вентиляція не може належно функціонувати, оскільки люди намагаються максимально герметизувати своє житло, щоб зберегти тепло, але в той же час отримують сперте повітря в квартирі. У такому разі слід звернутися до фахівців, щоб вони запропонували додаткові рішення для вашого будинку, наприклад, механічну вентиляцію .